De Legmeermanege is gestart in 1968. De eerste paarden op de manege waren Germano en Baggus. De eerste pony's waren Willo, Primoroos en Daisy. Alle drie engelse pony's.

Eerst was er alleen een buitenbak. De pony stallen zijn gebouwd in 1970. In 1971 heeft Hans Zweers de circustent van circus Boltini overgenomen en gebruikt tot november 1972. Op een donkere maandagochtend werd deze eerste grote aanschaf van de manege met een flinke windhoos de lucht in gevlogen. Aangezien de ruiters niet graag in het gure Nederlandse weer buiten les willen hebben huurde hij tot midden 1973 een tent en daarna tot voorjaar 1974 een tent met houten schotten en spanten.

De bouw van de binnenmanege is begonnen in 1974 en tot groot genoegen van iedereen kon deze echt in gebruik worden genomen op 24 oktober 1974. De grote stal is pas gebouwd in 1980.

Tot 1988 heeft Hans Zweers zelf lesgegeven, maar daarna heeft hij dat geheel overgelaten aan andere instructeurs. Vanaf die tijd stond hij tijdens de lessen achter de bar. Het was altijd druk op de manege. Op alle avonden werd er lesgegeven en op de woensdagmiddag en zaterdag. Op 1 september 1975 komt de IBM Ruitersportvereniging rijden op de Legmeermanege. Zo zijn er sindsdien ook nog andere bedrijfsverenigingen gaan rijden op de manege: De VU, Postbank en de ABN/AMRO Ruitersportverenigingen. En er is ook een vereniging voor gehandicapte ruiters op de manege geweest. Deze kinderen kregen les op de zaterdagochtend.

De lesuren waren veelal goed gevuld.  We hebben jaren gehad waarin we met 15 ruiters in één uur reden. En er waren ook kinderen van IBMers lid van de vereniging die dan les hadden op de Legmeermanege. De vrijdagavond was voor de volwassenen. Diverse keren zijn er dressuurwedstrijden georganiseerd met de andere bedrijfsverenigingen.

In 1999 besloot Hans het rustiger aan te gaan doen en dat hield in dat hij wilde stoppen met de lessen aan de volwassenen.  Alleen de kinderlessen op de woensdag en zaterdag wilde hij nog handhaven.  Gelukkig kon Hans overgehaald worden om de vrijdagavond voor de IBM Ruitersportvereniging  te handhaven. Dit was echter op voorwaarde dat we dan wel alles zelf zouden gaan regelen op deze avond: de indeling van de paarden, de verzorging in de stallen en de bardienst. Hiermee werd de vrijdagavond echt een speciale (gesloten) verenigingsavond.

In 2013 zijn we van lesavond veranderd. We rijden op de donderdagavond.

In 2017 moest Hans Zweers helaas stoppen met werken. Zijn dochter Doortje heeft het overgenomen. Zij doet nu ook alle lessen. We moesten hierdoor afscheid nemen van onze instructeur Bert. In 2020 was er wederom een verandering in de lesavond, nu rijden we op de dinsdagavond. Al is er vanwege de corona maatregelen niet veel les gegeven. Gedurende de lockdown mogen we zelf rijden met maximaal 4 personen in de binnen- of buitenbak. We moeten dan alles zelf doen: zelf opzadelen, opstappen, de les indelen.

In 2022 zijn we helemaal gestopt met de lessen bij de Legmeermanege. De focus van de manege is nu geheel op kinderen.