Dutch English French German Italian Spanish

Rijlessen organiseren we sinds 1975 bij de Legmeermanege in Amstelveen. We hebben in de afgelopen jaren ook wel lesavonden bij andere maneges georganiseerd, maar dat was toch van tijdelijke duur. 

We organiseren ook al heel vroeg lessen en het examen voor het Ruiterbewijs. Soms via het toetsenprogramma. Daarbij moet je een 6 tal toetsen afleggen om het Ruiterbewijs te kunnen halen. Maar ook is er de mogelijkheid om het in één keer te halen. Meer informatie over het Ruiterbewijs is te vinden op www.srr-nederland.nl

 

De vereniging

We reden bij 2 maneges De Eenhoorn in Hoorn en De Legmeermanege in Amstelveen. Omdat er te weinig leden bij De Eenhoorn reden, werd in 2001 het contact met De Eenhoorn verbroken en werd de Legmeer de enige verenigingsmanege. Ook bestaat in 2001 de club 30 jaar. Dit wordt gevierd op landgoed Nienoord in Leek, Groningen. Op het landgoed is het Nationaal Rijtuigmuseum gevestigd. Er waren tijdens het jubileum twee feestjes. Het eerste feestje was natuurlijk het 30-jarig bestaan en als tweede feestje werden de voorzitter en penningmeester voor hun vele jaren trouwe dienst ‘In Het Zonnetje Gezet’. Om ze nog dichter bij de zon te brengen kregen ze als verassing van de vereniging een rondvlucht boven Leek aangeboden. De piloot was ons eigen vliegende ruiterlid Robin!

In 2002 gaat na 20 jaar de voorzitter met vervroegd pensioen. De nieuwe voorzitter wordt Lilianne. Zij vond dat vele handen licht werk maken. Zo werden vanaf 2004 verschillende activiteiten van het bestuur weer verdeeld over commissies: Evenementen, Bardienst en afsluiten, Stal Eind Controle en de Stalpraet. Een structuur zoals de BBR die heeft overgenomen.

In september 2004 wordt het eerste lustrum gevierd van 5 jaar zelfstandig alles op de Legmeer vrijdagavond regelen. Ook de lessen hadden een feestelijk karakter met wat we nu ook wel ‘politieoefeningen’ noemen. Ook was er een grote bal waarmee paarden (en ruiters) konden voetballen. In 2006 wordt het 35-jarig jubileum gevierd bij manege Groot in Egmond. Op dezelfde dag wordt  de IBM vereniging ontbonden en wordt de Big Blue Recreatieve Ruitervereniging opgericht. Maar liefst 5 bestuursleden worden gekozen: Hans, Dineke, Niek, Fred en Sinus. En coördinatoren voor de verschillende commissies: Vanessa, Matthijs en Gesine. 

Ruiterweekenden

Internationaal Ruiterweekend in 2001 was in Nederland, de Franse IBM ruiterclub kwam bij ons op bezoek in Loon op Zand, Brabant. Van de Engelse IBM vereniging kon helaas niemand komen. In 2002  is samen met de IBM Riding Club uit Parijs het laatste Internationale Ruiterweekend in Frankrijk in de prachtige baai van de Somme in Picardie geweest. Alles was daar zo prima bevallen dat we in 2005 zijn teruggekomen voor een Internationaal Ruiterweekend zonder buitenlandse IBM ruiterverenigingen. Mjammie... volop plats met fruits de mer! In 2004 gingen we met een gezellige groep Nederlandse ruiters een hele week naar Polen voor een Penates ruitervakantie. Het was lekker ontspannen, een mooie gevarieerde omgeving met goede paarden en lekker Pools eten. 

Voor de nationale ruiterweekenden gingen wij in 2002 naar manege Schoonloo in Drenthe. In 2003 naar Rijstal Venhof in Herkenbosch. Ja,  we zijn zelfs even Internationaal geweest omdat we tijdens de dagtocht even de grens met Duitsland zijn over gegaan. In 2004 naar Manege De Boschhoeve in Soerendonk. Naast het paardrijden was er een heerlijke aspergemaaltijd, hebben we fikkie gestookt rondom een  grote voorkorf en was er een nachtelijke dropping c.q. spooktocht gehad... wat kwam daar toch grommend uit de bosjes??  In 2005 met de boot over naar Ameland om te rijden bij rijstal Le Cheval en rijstal De Blinkert. We reden veel op het strand en er waren heel veel Friezen. Alle eten en drinken was selfsupporting. Dank aan de eieren-met-spek-bakkers, stampot andijvie kok, Mexicaanse wraps makers en de volledige afwas-en opruim crew! In februari 2006 was het laatste IBM ruiterweekend: Het Die-Hard-weekend in Markelo.

Activiteiten

Op de zomermaanden na werd er elke maand een activiteit voor de ruiters georganiseerd. Op een enkele rit na werden ze allemaal goed bezocht. Voor de buitenritten zijn favoriete locaties manege Groot in Egmond, Ruitersportcentrum in Maarn en springlessen bij manege Groenewoude in Woudenberg. Maar ook waren er westernlessen, IJslander ritten en is er buiten gereden op Tinkers. De jaarlijkse traditionele topper is de Snertrit in december. Dat organiseren we op verschillende maneges, maar wat vast staat is de kop Snert met roggebrood en spek na afloop. Daarnaast is er regelmatig gekoetsierd bij manege Onder de Kastanje in Kootwijkerbroek en konden niet-ruiters gezellig mee in de koets.