Dutch English French German Italian Spanish

We organiseren ook al heel vroeg lessen en het examen voor het Ruiterbewijs. Soms via het toetsenprogramma. Daarbij moet je een 6 tal toetsen afleggen om het Ruiterbewijs te kunnen halen. Maar ook is er de mogelijkheid om het in één keer te halen. Meer informatie over het Ruiterbewijs is te vinden op www.srr-nederland.nl

 

Al vanaf het oprichtingsjaar 1971 maken we buitenritten vanuit Manege Groot in Egmond a/d Hoef. Verschillende leden rijden hier ook privé strand- en duinritten. Kijk eens op www.manegegroot.nl.

 

 

Vereniging

Het 20 jarig jubileum wordt gevierd met een dagje Noordwijkerhout. Ruim 80 ruiters hebben die dag een 2 uursrit door de duinen en over het strand. Tussen de middag geniet iedereen van een lunch en tot slot ontvangen alle leden een blauwwitte paraplu met het logo van de IBM Ruitersportvereniging. In 1991 heeft de vereniging de meeste leden (iets meer dan 200) hetgeen door allerlei (organisatie) veranderingen de daarop volgende jaren flink zal dalen. 

Tot 1995 ontvingen we subsidie van IBM, maar helaas dat stop. Tijdelijk zegt de Directie. Echter voor ons is dat zo gebleven, terwijl in andere landen de subsidiekraan wel (weer) open is gegaan. Het lidmaatschap wordt in twee stukken verdeeld: Je wordt lid van de vereniging en kunt dan ook lid worden van de afdeling paardrijlessen.

Het 25 jarig jubileum wordt gevierd met een feestavond in de Legmeermanege met demonstraties Bereden Politie, Western, Friezen en ‘paarden in de nacht’  (dat laatste was een verrassing van Hans Zweers, de eigenaar van de manege). Zijn vrouw, Nel, kwam met 3 andere ruiters in een donkere manege binnen. Zij hadden fluorescerende banden op hun lichaam en op die van de paarden. Het was een heel bijzonder gezicht al die bewegende lichtstrepen door de bak.

De onderlinge dressuur wedstrijden worden ook anders georganiseerd. Niet meer op een zondag maar elke maand rijden een paar deelnemers hun proefje tijdens het eerste uur. Dat is twee jaar zo gegaan en vanwege te weinig belangstelling is deze competitie gestopt.

In juli 1999 wordt aan de IBM Ruitersportvereniging het vertrouwen gegeven als enige volwassenengroep nog op de vrijdagavond bij de Legmeermanege te mogen blijven rijden. We werden nu voor een groot deel ‘selfsupporting’. De manege eigenaar verzorgt de paarden en wij (de leden) doen: bardienst, staldienst en het op/afzadelen van de paarden.

In 2000 rijdt de club 25 jaar op de Legmeer. Tijd voor een feestje! Het jubileumcadeau gaat nu naar de manege: lichtgewicht springmateriaal. Lekker licht materiaal om op te stellen. 

Ruiterweekenden

In 1996 is de internationale driehoeksverhouding gestart. We hielden ruiterweekenden samen met de IBM ruiterverenigingen uit London en Parijs. De Fransen organiseren de eerste bij manege Picotin in de buurt van Parijs. Een jaar later gaan we naar Kent in Engeland, met zoete high tea, een hengstenfarm en een goede sfeer. In 1998 is het de beurt aan de Nederlanders om in eigen land een weekend te organiseren. Dat vindt plaats in Zeeland met prachtig weer en veel gezelligheid. Het volgende jaar weer naar Frankrijk, nu naar de Provins. Extra apart was dat het complete dorpje was omgetoverd in Middeleeuwse stijl. We mochten daar te paard verkleed en wel deelnemen aan het feest. In 2000 reizen we af naar The New Forest in Engeland. Het is daar heerlijk rijden, zonder ruiterpaden of drukke bossen.

Zowel in 1996 als in 1997 gingen we voor het nationale ruiterweekend naar Ommen in Drenthe. In 2000 gaan we naar Ameland voor een geslaagd weekend, mede dankzij het schitterende weer en rijstal De Blinkert waar men echt goed is voor de paarden. De voor een groot gedeelte Friese paarden laten een onvergetelijke indruk achter bij de ruiters. Tijdens het wadlopen demonstreert Evert ook nog hoe een levende wadwurm gegeten moet worden.

Activiteiten 

Er waren bijzondere niet-ruiter activiteiten: een bezoek aan de Koninklijke Stallen en een spectaculaire show van de Bereden Politie Amsterdam in hun nieuwe onderkomen. Opmerkelijke ritten waren een midzomernacht droom in Callantsoog, met neutje en gebakken visjes toe, het dames zadel rijden (niet alleen voor dames!) en altijd fantastische ritten bij manege Groot in Egmond of de goedbezochte springlessen bij manege Groenewoude in Woudenberg.